Θεόδωρος Μαντάς

  • Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
  • Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  • Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων
  • Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων
  • Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου
  • Μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου
  • Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής  Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ
  • Ιδρυτικό μέλος της ROXIN ALLIANCE, Διεθνούς Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος
  • Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της FAIR TRIALS INTERNATIONAL

Θεόδωρος Π. Μαντάς 

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ

 

Ο Θεόδωρος Π. Μαντάς γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στα Πετράλωνα. Τελείωσε το 12ο Λύκειο Αθηνών, στο οποίο εξελέγη Πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου και παράλληλα εξελέγη Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών της Αθήνας.

Το έτος 1984 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα τόσο στον φοιτητικό σύλλογο της Νομικής όσο και στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (Ε.Φ.Ε.Ε.).

Το έτος 1980 προσελήφθη, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εργάστηκε παράλληλα με τις σπουδές του, στο τμήμα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, από όπου και του χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Queen Mary University of London.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως  έφεδρος αξιωματικός στο στρατό ξηράς (τεθωρακισμένα), συμμετέχοντας ενεργά στην Κ.Ε.Ε.Δ. (Κίνηση για τον Εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων) και αρθρογραφώντας στο περιοδικό «ΘΗΤΕΙΑ».

Στα επόμενα χρόνια αναπτύσσει έντονη πολιτική δραστηριότητα και τη χρονική περίοδο 1994-1998 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, και ασχολείται ειδικότερα με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από το έτος 1986 ασκεί μαχόμενη ποινική Δικηγορία στην Αθήνα, διευθύνοντας σήμερα τη δικηγορική εταιρεία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», μία από τις πλέον εξειδικευμένες στο ποινικό δίκαιο δικηγορικές εταιρείες, συνεπικουρούμενος από έμπειρους και ικανότατους συνεργάτες.

Έχει παρασταθεί σε σημαντικές ποινικές Δίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε Εκπρόσωπος του ΔΣΑ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Έχει παρασταθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Saarbrücken (Γερμανία) και ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της New York (Η.Π.Α.), καθώς και ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Rons (Βέλγιο), του Συμβουλίου Εφετών της Gand (Βέλγιο), του Πρωτοδικείου του Doublin (Ιρλανδία) και του Πρωτοδικείου του Milan (Ιταλία), σε υποθέσεις οικονομικών αδικημάτων. Διετέλεσε σύνδικος πτωχεύσεως μεγάλης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας για τις ανάγκες της οποίας και τη διεκπεραίωση των αναγκαίων δικαστικών ενεργειών, παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νιγηρία (Lagos) και στη Σαουδική Αραβία (Riyadh, Jeddah).

Όσον αφορά τα ποινικά Δικαστήρια της Ελλάδας, υπήρξε αξιοσημείωτη η παρουσία του σε κορυφαίες υποθέσεις που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τη Δικαιοσύνη και βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής γνώμης.

Σήμερα, ο Θεόδωρος Μαντάς είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής  Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ.

Επιπρόσθετα, η δικηγορική εταιρεία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «ROXIN ALLIANCE», την πρώτη διεθνή ένωση, που στελεχώνεται αποκλειστικά από άκρως εξειδικευμένους στα οικονομικά εγκλήματα νομικούς και έχει ως στόχο την διασυνοριακή συνεργασία των μελών της. Επίσης είναι εκπρόσωπος της FAIR TRIALS INTERNATIONAL, της διεθνούς οργάνωσης με γνώμονα το σεβασμό του θεμελιώδους δικαιώματος του κατηγορουμένου στη «Δίκαιη Δίκη», η οποία μέσα από τη συνεργασία των μελών και με αφετηρία το σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, έχει ως στόχο να προάγει την εμπιστοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης, από το εκάστοτε κράτος.

Τέλος, ο Θεόδωρος Μαντάς λαμβάνει ενεργό θέση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μάχιμη δικηγορία διακρινόμενος για τη συμβολή του στην προαγωγή της ποινικής επιστήμης και πρακτικής. Είναι παρών σε νομικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και παρατηρήσεις στα νομικά περιοδικά «Δικαιόραμα» και «Συνήγορος», όπως επίσης έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό καίριων αποφάσεων, που εκδόθηκαν σε υποθέσεις που ανέλαβε ο ίδιος, στην διαδικτυακή εφαρμογή «NOMOS», με τις οποίες δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις σε θεωρητικές διχογνωμίες της ποινικής επιστήμης. Ενδεικτικά έχει αρθρογραφήσει για τη διάκριση ανάμεσα στον ενδεχόμενο δόλο και την ενσυνείδητη αμέλεια, τον θεσμό της προσωρινής κράτησης, τα εξ αμελείας τελούμενα αδικήματα, τις προϋποθέσεις της υφ’ όρον απολύσεως κ.α. Τέλος εξέχουσας σημασίας είναι η εργασία του σχετικά με το Ν. 1608/1950, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, η οποία έχει επανειλημμένως δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο.